Miért jobb az élő tanfolyam, mint az online letöltött, előre rögzített kurzusok?

Összeszedtük a legfontosabb érveket, amikben őszintén hiszünk, hogy miért lehet sokkal eredményesebb egy élő, interaktív 3D tanfolyam, mint a letöltött kurzusok, vagy a Youtube tutorialok.

Egy kis definíció: az élő képzés egy oktató által vezetett, személyes esemény egy teremben, ahova a tanulók odautaztak, hogy részt vegyenek rajta. Személyes interakció zajlik az oktatás során. Ugyanez megoldható Zoomon keresztül is, a lényeg hogy legyen lehetőség az interakcióra, hibajavításra, kérdezésre. Az Online kurzusok alatt pedig az előre rögzített, tematikus, letölthető anyagokat értjük, illetve ezek rövidebb-hosszabb Youtube tutorial változatait.

Legtöbbünknek nincs elegendő időnk és pénzünk hogy pazaroljuk. Amikor ezen eszközök egyikét vagy mindkettőt – időt és pénzt – befektetünk, megtérülésre számítunk. Ebben a felgyorsult világban hatékony módszerekre van szükség. A 3D sem szól másról, mint hogy a leghatékonyabban, leggyorsabb de precíz módon készítsük el tartalmainkat. Ezért van hatalmas eszköztára, számtalan funkciója és megoldása, hogy mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb megoldást.

Az előre rögzített tartalmaknál pont a kötöttség a legnagyobb probléma. Az oktató a saját megoldásait közvetíti, ami nem biztos hogy a legkézenfekvőbb a tanulónak. Az élő 3D kurzusokon van lehetőség az interakcióra, segíteni a kibontakozást, személyre szabottá tenni a tanulási folyamatot.

A kérdezz-felelek metódus sok kellemetlenségtől és kidobott órától szabadíthat meg minket, hiszen lehet hogy a programban a rengeteg gomb közül egyetlen funkció nem volt-vagy be volt kapcsolva, és már nem sikerül reprodukálni amit a tutorial videóból  szerettünk volna elérni. Hiába az online oktató felkészültsége, sokszor előfordul hogy nála bekapcsolva marad egy nem-alap-beállítás, amit órákon keresztül keresgélhetünk miért nem sikerül amit szeretnénk. Az eltérő verziókról nem is beszélve, hiszen akár csak egyetlen korábbi verzióra készült tutorial teljesen összezavarhat minket, olyan nagy különbségek lehetnek, akár csak megjelenés szintjén is. És ez még a jobbik eset, mert a nagy oktatási oldalakon (Lynda, Udemy) erős szűrő rendszer biztosítja hogy valóban minőségi, hasznos tananyagok kerülhessenek fel, természetesen ezek közel sem ingyenesek.

A Youtube tutorialok egészen más szint. Egyrészt hasznos, hogy szinte gyakrolatilag nincs olyan szoftver, és azon belül bármelyik témakör, amelyikhez ne találhatnánk segítő videót, ráadásul ingyen. Viszont ezek jellemzően pont akkor hasznosak, amikor már magabiztos alapjaink vannak, és egy-egy megbízás során merül fel olyan témakör, ami nem a napi rutinunk része. Ilyenkor nagyon nagy segítség tud lenni, ha van hova nyúlni, és lépésről lépésre bemutatják az adott folyamatot. Ehhez azonban valóban erős alapok kellenek, hiszen tudnunk kell egyáltalán hogy hogyan keressünk rá.

A másik része, amikor alapozó tudást szeretnénk összeszedni, nagyon kétélű fegyver lehet. Mert például 65 különféle tutorialból kell összeszedni az infókat, hiszen lehetnek elég terjedelmesek a videók, a készítő sem gondol feltétlen mindenre. Másrészt bárki feltöltheti a tartalmakat, és mire kiderül hogy messze nem tudja az elvárt színvonalat, már lehet hogy órák mentek el az életünkből. Sokszor felszínesek a videók, és csak a 20. perc végén derül ki, hogy egyáltalán nem tartalmazza azt, amire éppen szükségünk lenne. És akkor megint marad a fórumozás, 90%-ban angol nyelven, vagy a Facebook csoportokban kérdezgetés.

Pszichológiai faktor: természetesen ez személyenként erősen változó, van aki képes teljesen autodidakta módon is bármit elsajátítani, de a tapasztalat szerint nem ez a jellemző. A többségnek szükség van extra impulzusokra, a környezetre, magára a „rituáléra” hogy most „tanulni megyek valahova.” Az „akció” miszerint vetted a fáradtságot és rászánod az adott napot, elmész a helyszínre, jobban rákényszerít hogy ne mással foglalatoskodj. Persze a házifeladatot el kell végezni.

És természetesen az élő kurzus alkalmával ismeretségek, akár barátságok is köttethetnek. Szakmai kapcsolatok alakulhatnak, a későbbiekben is van közvetlen lehetőség akár az oktatóhoz, akár csoporttársainkhoz fordulni, sőt, a kurzus során is van lehetőség a közös problémamegoldásra, amire mi is sarkalljuk a tanulókat.

Az egyes szegmensek között házifeladatok kerülnek kiosztásra, melyek személyes értékelésre is kerülnek, fejlődési és hibajavítási lehetőség adott.

Egy valami biztos: a tanulás és gyakorlás sehogy sem úszható meg, a 3D-s folyamatok ismerete időigényes befektetés, elszántságot és lelkesedést igényel – ha ezek megvannak, forduljon hozzánk bizalommal! 3D tanfolyam kis csoportokban Budapesten.