2013-ban jött ki az utolsó Photoshop verzió, a CS6 ami még megvásárolható volt. Ez volt az utolsó alkalom hogy valaki “birtokolhatta” a szoftvert. A CC (CreativeCloud) szolgáltatás alapú licenszstruktúrájának bevezetése óta az Adobe minden egyes szoftverét csak és kizárólag bérelhetjük.

Manapság az ilyen jellegű SaaS (Software as a service) felállás egyre inkább divat, mivel lehetővé teszi hogy a fejlesztő cégek folyamatos árbevétellel lényegesen több pénzt tömhessenek a zsebükbe, miközben a felhasználók számára eladják a szolgáltatásukat, ha akarják ha nem.
Ha szeretnél újdonságokat, frissítéseket (vagy évek óta könyörög utána a világ egyik legnagyobb felhasználóbázisa) nem biztos hogy kapsz, de azért fizetsz. Ha olyan frissítéseket, új funkciókat kapsz amik nem különösebben hiányoztak, vagy senki se kérte, akkor is fizetsz. Természetesen ha váltanál, a szoftver viszonteladásáról szó sincs, lévén hogy egész végig nem birtokoltál semmit, csak a bérlésre mentek el a havi 5-10 ezrek.

Photoshop ingyenes alternatívái


Az ilyesféle kapzsi, fogyasztóellenes hozzáállás ami indokolttá teszi különböző alternatívák megjelenését. Az utóbbi években azonban ezek az alternatív szoftverek nem csak pótolták az Adobe vagy más nagyobb cégek hiányát, hanem sokan már teljes értékű helyettesítőként szolgálnak. Mindezt a legtöbb ingyen.

Az Adobe háztartásából a videóvágó és VFX szoftverére (Premiere, After Effects) egyre erősebb és sok szemszögből már jobb alternatíva a DaVinci Resolve. A Web UX és vektoros szerkesztője, az Adobe Xd és Illustrator helyett ott a Figma és az Inkscape. A legtöbb nagy 3D szofvert ma már erősen odavágja a teljesen ingyenes és nyílt forráskódú Blender (Blender tanfolyam), és már a fotoeditálásra és pixelgrafikára is totálisan helytálló szoftvereket kapunk. Ez a GIMP és a Krita.

A GIMP fotó utómunkára és sok célzott képfeldolgozási feladatra nagyon erős de nem mindenre használható igazán effektíven. Mindezek ellenére ez a szoftver dominálta az ingyenes képszerkesztés világát sok éven át. Azonban miközben GIMP már évek óta stagnál új hasznos és nélkülözhetetlen funkciók szempontjából, a Krita jön fel mint a talajvíz.

Annak ellenére hogy a mai napig hivatalosan “Csak digitális festésre, illusztrációra fejlesztett” szoftverként csúfolják sok felületen (ironikusan a hivatalos weboldalon is) egy iszonyatosan rátermett pixeles editorról van szó.

A program egy szuperül kidolgozott kezdők számára is könnyen emészthető felhasználói felületet és felhasználói élményt nyújt. A legtöbb esetben nem próbálja feltalálni a spanyolviaszt, sok mindenben hasonlít a Photoshop eszközeire és designjára, de ahelyett hogy egy az egyben lemásolná azt (khm.. Photopea.com), ügyesen beépít sok mindent a saját designjába és sok esetben még épít is a “kölcsönvett” ötletekre.

Hobbi és profi munkákra is – Összegzés

6 év szinte mindennapos Photoshop használat mellett generalist grafikusként mindenféle probléma és hiányérzet nélkül tudok egy projektet Kritában elkészíteni. Mindeközben az embernek eszébe nem jutna hogy manapság ilyen profi szoftverhez juthat hozzá teljesen ingyen, egy körülbelül 3 perces letöltés és installálás után. Szinte hibátlan, könnyen tanulható, személyre szabható, logikusan felépített UI, elismerésre méltó eszközpark, fennakadásmentes dinamikus non-destruktív munkamenet lehetősége, piacvezető szintű digitális festés és még sok más. A nevetséges az egészben hogy olyan profi funkciók is implementálva vannak mint pl. a RAW fájl kezelés (fotósoknak) vagy a CMYK színmód kezelése (ipari nyomdára tervezéshez).

Természetesen egy ingyenes szoftver lévén nem kapunk meg sok-sok brutál erős eszközt a Photoshop szerszámparkjából (pl. content-aware fill), vagy csak lebutított verziókhoz kapunk hozzáférést (pl. liquify), illetve néhány eszköz igencsak gyenge implementációval található meg a szoftverben (pl. a szövegszerkesztés nem az erőssége).

De ha ezeken a nüansznyi hiányosságokon túl tudunk lépni (igencsak könnyű saját véleményem szerint), illetve néhány eszközt nélkülözni tudunk vagy alternatív megoldásokat tudunk találni (vagy egyáltalán nincs is szükségünk rájuk), a Krita egy igazán minőségi szoftver a hobbi illusztrátortól kezdve a profi főállású specialist vagy generalist grafikusig bárki számára.

Arról nem beszélve, hogy ingyen, offline, Windowson, Linuxon és macOSen is, percek alatt beüzemelve, bármiféle feliratkozás vagy regisztráció nélkül használható az egész.

Képszerkesztő tanfolyam ingyenes szoftverekkel

4 hetes szuperintenzív átfogó képszerkesztő képzést indítunk, ingyenes szoftverek használatával, minden funkciójukat érintve. Valódi, hasznosítható tudás, maximum 4 fős csoportok! JELENTKEZÉS

3D modellező/látványtervező/generalist tanfolyam a szintén ingyenes, és profi Blender használatával, 4 fős csoportok, Jelentkezés itt