Bemutatnád magad, mivel foglalkoztál eddig?

Povázsai Laci vagyok, digitális tartalomgyártással foglalkozom. Elsősorban a távközlési és IT szektorban tevékenykedek ami annak köszönhető, hogy több mint 15 évig dolgoztam hálózati aktív eszközök – különös mértékben vezeték nélküli rendszerek – forgalmazásával. Ennyi idő alatt kereskedelmi, műszaki és marketing területen is kipróbálhattam magamat és azt tapasztaltam, hogy az elvontabb, erősen technikai jellegű információkat nehéz közérthető formában átadni úgy, hogy az széles körben értelmezhető legyen. Mivel nagyon szeretem a dokumentum és ismeretterjesztő filmeket, ezért valahogy ösztönösen is úgy éreztem, hogy ezen a módon lehetne a legjobban átadni műszaki/technológiai információkat, de hát ennek olyan költségei voltak ezelőtt 15-20 éve ami semmilyen marketing büdzsébe nem fért bele :).

Volt bármilyen grafikai/videós/animációs előképzettséged, tapasztalatod?


Én a digitális fényképezők megjelenésekor kezdtem el fotózni és a munkám során nagyon hamar felhasználtam ezeket a képeket marketing célokra online és offline formában egyaránt. A 2000-es évek vége felé lehetett már látni, hogy az online videómegosztás lehetőségével egyre nagyobb szerepe lesz a mozgóképes tartalmaknak a jövőben, ezért elkezdett érdekelni ez a terület is és végül 2014-ben lett saját videós felszerelésem amivel elkezdtem hobbi szinten videózni. Az elején az alapokat szerencsére elnézhettem néhány barátomtól, de ezen kívül maradt az önképzés és a személyes tapasztalat szerzés rögös ösvénye :), aztán idővel profi tanfolyamok is (pl. Mesharray).

Mivel folyamatosan szerettem volna emelni a munkám színvonalát, ezért a videó vágás mellett elkezdett foglalkoztatni az animáció és a mozgó infografikus megoldások, de ez már egy olyan szakterület volt, hogy mindenképpen be kellett iratkozzak tanfolyamra, így 2016-tól kezdve foglalkozom After Effects-el is. Elég sok magyarázó videón és egyéb privát projekten vagyok már túl és elkezdtem azt érezni, hogyha kilépek egy kicsit a 2D animáció kereteiből akkor az After Effects által nyújtott megoldások abszolút nem hatékonyak és látványban messze elmaradnak attól amit egy komoly 3D programból ki lehet hozni.

Amikor szembejött a tanfolyamotok egyből utánanéztem a Blendernek és úgy voltam vele, hogy adok neki egy esélyt – még akkor is ha nekem a Cinema 4D talán megfelelőbb lenne – mivel a tananyag és a korábbi diákok beszámolói szimpatikusak voltak.

Milyen benyomásaid voltak a tanfolyamról?


Nem kellett csalódnom. A tanfolyam nagyon átfogó volt és Gábor igyekezett a program funkcióinak bemutatása mellett egy helyes munkamódszer (workflow) átadására is. Az én esetem annyiban volt speciális, hogy egyértelműen animációra szerettem volna használni a programot de az ehhez szükséges alapokat is sikerült átvenni az órákon. Mivel úgy tartom, hogy érdemes azonnal használni a tanultakat ezért egyből készítettem egy összetettebb reklám videót ami során aztán az elmélet találkozott a gyakorlattal 😀

Bár korántsem volt akkora rutinom a Blenderben mint After Effects-ben, mégis sikerült megvalósítani az elképzelésemet és a tanfolyamon tanultakkal sokkal könnyebb dolgom volt a tutorial videók értelmezésében is. Számomra megdöbbentő, hogy bizonyos területeken mennyire hatékony ez a program. Bár 2D animáció során gyakran használok stock grafikákat, a 3D munka során most mindent magam modelleztem le, ami ugyan nagy munka volt, de rájöttem, hogy nekem a fotós és videós munka után sokkal könnyebb 3D-ben tervezni mert használhatom a saját fotóimat is referenciaként.

Az első projektem sikeres lezárása után az a véleményem, hogy abszolút helye van az eszköztáramban a 3D technikának és nagyon sok mindenre fogom tudni használni a jövőben. Számomra a procedurális modellezés/textúrázás/animáció a legizgalmasabb a Blenderben és egész biztosan erre a területre fogok koncentrálni a jövőben főleg a Geometry Node-ok mélyebb megértésére.

A tanfolyammal kapcsolatban összegzésül azt tudom mondani, hogy elégedett vagyok és ha lenne egy haladó változat is hosszabb lefutással több gyakorlati projekttel akkor biztosan jelentkeznék rá.

Anyagaim amik érdekesek lehetnek:
Honlapom: https://rgbprojekt.hu/

Köszönjük!

A Blender 3D oktatás szombatonként és péntekenként 9-17 óráig tartanak, hétköznap 17-21 óráig, Maximum 5 fős csoportokban, gépeket biztosítunk!

Várjuk jelentkezésed!